Happy Homes,
Happy Buildings

Bij Qlimato staat een veilig en gezond binnenklimaat voorop. Door het gebruik van innovatieve ventilatiematerialen zorgt Qlimato voor comfortabele huizen, een gezonde leefomgeving en happy buildings. 

Lees verder

Antibacteriële coating zorgt voor gezond ventileren

Vrijdag 24 mei 2019

Vochtige en donkere omgevingslucht van ventilatiesystemen vormen een geschikte omgeving voor microbiële groei. Vocht kan schimmelvorming veroorzaken en is de oorzaak van allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en aandoeningen aan de longen (astma). Deze schimmels en bacteriën groeien graag in de donkere en warme lucht van een ventilatiesysteem.

Te veel vocht in huis is slecht voor het huis en de gezondheid. Vocht binnenshuis ontstaat omdat een mens per uur 30 á 40 gram vocht produceert. Daarnaast wordt de binnenlucht vochtig en vervuild doordat we koken, wassen, schoonmaken, onder de douche staan en naar de toilet gaan. Voor een gemiddeld gezin betekent dit dat er 10 liter vocht per dag wordt geproduceerd. Op plaatsen waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn, zoals in kantoorruimtes, op scholen of in ziekenhuizen is dat een veelvoud hiervan. Door het aanbrengen van een antibacteriële coating in de flexibele ventilatieslang zorgen wij voor een schonere lucht zonder bacteriën en schimmels.

Door de antibacteriële coating krijgen bacteriën en schimmel geen kans om aan te hechten en te groeien in de flexibele ventilatieslangen die de lucht vervoert van de ventilatiesystemen naar het uitstroompunt in de woning of het kantoor. De antibacteriële werking in onze aluminium laminaatslangen is gebaseerd op het zuiverende werking van nanozilverdeeltjes die ingekapseld zijn in een polymere laag.  Het gebruiken van nanozilver is veilig, gezond en volledig ecologisch. Het is niet giftig, heeft geen geur en geen schadelijke effecten op het milieu. Nanozilver wordt vanwege de bacteriedodende werking ook steeds meer in ziekenhuizen gebruikt in een coating op wanden, lichtknoppen en deurklinken. Maar nanozilver wordt om die reden ook wel gebruikt in wondgaas en schoonmaakdoeken.

Goed ventileren krijgt niet altijd de aandacht als we nadenken over het verduurzamen van onze woningen. We weten inmiddels dat we energie kunnen besparen door onze woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen  luchtdicht te isoleren. Om de warmte binnen te houden, zodat de warmtebron minder energie hoeft te verbruiken en om de gewenste temperatuur in stand te houden. We moeten goed ventileren om frisse zuurstofrijke lucht binnen te krijgen, want we verblijven 90% van onze tijd binnenshuis. Maar het is belangrijk om ons te realiseren dat we gezond moeten ventileren, omdat de kwaliteit van de lucht belangrijk is voor een gezond binnenklimaat. In schone lucht, vrij van bacteriën en schimmels, voelen we ons bovendien beter en kunnen we ook beter presteren.

Qlimato is nieuw in Nederland. Wij bieden een variëteit aan flexibele ventilatiematerialen en geluiddempers. Met slimme en innovatieve materialen die eenvoudig te installeren zijn, zorgen we voor een gezonde en frisse leefomgeving. Een comfortabel binnenklimaat zonder bacteriën en schimmels.


Foto's


Meer inspiratie